Aradığın şeyi buradan kolaylıkla bulabilirsin!

5 Mart 2013 Salı

Nikon D5100

        Nikon’un en başarılı ürünlerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ama teknoloji durmadan gelişiyor ve D5000′in de emekli olma vakti geldi. Bundan böyle yerine Nikon D5100 geliyor.

        Önce Nikon D5000 ile D5100 arasındaki farkları söyleyelim.
  • D5100′ün hareketli ekranı, yana açılabiliyor. D5000 Aşağı doğru açılıyordu.
  • Ekran hareketinin değişmesi, arka kısmın tasarımını tamamen değiştirmiş.
  • D5100 daha küçük.
  • 1080P video desteği geldi. D5000′de 720P vardı.
  • ISO aralığı genişledi. 25600 Mümkün. D5000, genişleme ile ISO 6400 sunuyordu.
  • LCD 230k yerine artık 921k.
  • Canlı modda otomatik odaklama D510
0 her ne kadar D5000 üzerine rakamsal olarak ufak bir güncelleme gibi görünse de, aslında farklar oldukça önemli. İki makineyi kardeş yerine yabancı yaptığını dahi söyleyebiliriz bu farkların. Zira D5100′ün iyileştirmeleri, başlı başına satın alma kararı olabilecek özellikler.
Yeni bir gövde almak, size yeni bir algılayıcı sağlıyorsa, ISO başarımı artar. D5100 hem ISO seçenekleri ile hem de yeni algılayıcısı sayesinde bu konuda kafadan üstün. Hatta D7000 ile kardeş olduklarından, fotoğraf kaliteleri aynı diyebiliriz. Bu en temel elektronik fark eski modelle. Diğer önemli fark ekranın yönü. Nikon kullanıcılarını dinlemiş olacak ki, yana açılan ekrana geçmiş. Bu ekran yönü değişimi, bir menteşe değişiminden fazla. Radikal bir karar denebilir zira LCD’nin yana açılması demek, gövdenin arkasının tamamen değişmesi demek. Değişen düğme yerleri, yeni bir devre kartı ve kablolama gibi temel değişikliklere sebep olduğu gibi, yana açılan tasarımın, sağlamlık açısından testleri geçmesi gerekiyor. Kimse DSLR’ının ekranının altı ay sonra gevşemesini ya da görüntü vermede sorun yaşatmasını istemez.
Nikon D5100′de bu yeni ekran tarzına geçerek, rakiplerinin gerisinde kalmamayı başarmış. Bununla birlikte bizce D5000′de önemli bir eksik olan düşük çözünürlüklü ekran gitmiş, yerine 921k ekran gelmiş. Çektiğiniz fotoğrafları izlemede çok ciddi fark yaratıyor yeni ekran.
Artık standart özellik diyebileceğimiz 1080p video çekim de özellikler listesinde. Harici mikrofon desteği de unutulmamış. Video çekim esnasında D5100, otomatik odaklama yapabiliyor. Ama henüz hiçbir DSLR bu işi Sony kadar iyi yapamıyor. O yüzden elle odaklamaya devam edeceğiz eğer anı videosu çekmiyorsak.
Bence en önemli değişikliklerden biri, gövdenin ufalması. Ama buna karşın tutuşu oldukça iyi. Sony de makinelerini küçültüyor ama ergonomide Nikon’un yanına yaklaşamıyor.
Açık söylemek gerekirse ben bu kadar küçük gövdede bu kadar iyi tutuş olacağını tahmin etmiyordum.
Gövdenin küçük olması, kullanım esnasında tuşların dağılımını sıklaştırmış. Bunun anlamı, bazı durumlarda tuşlara basmak için, fotoğraf çekim pozisyonunuzu bozmanız gerekeceği.

Ekranın sola doğru açılması, gövdenin sol tarafında düğme yerleşimini olanaksız hale getirdiğinden, tüm kontroller sağ tarafa kaydırılmış. Yön tuşları biraz ufak ama bir sorun yaratmıyor. info tuşunu tepeye almışlar. Eksik olan tuş ise ISO. Lensin yanında kısayol tuşu bulunuyor. Ben ISO’yu buraya atadım ama bence ISO hiçbir gövdede dışarıda kalmaması gereken bir özellik. Kadranın yanındaki info tuşu ISO olabilirdi.

Video çekim düğmesi yanlışlıkla basılamayacak bir yere konmuş. Mod kadranının yanında canlı izleme kolu var. Düğme yerine bu yöntemi tercih etmişler. Ben çok beğendim. Hem yanlışlıkla basılamıyor hem de pratik. Canon 60D makinemde mod kadranını video’ya getirmem gerekiyor bunun için.  D5100′de ise mod kadranı ile video çekim modunu seçiyorsunuz, A ya da M gibi.


Fn tuşuna ISO’yu atamanızı tavsiye ederim.
Makinenin mikrofon girişi de bulunuyor. Video çekim için olmazsa olmazlarımızdan bu özellik.





Bu kadar karşılaştırma yeter. D5100′ün kit lensine bakalım.
Kit lens olarak, 18-55 VR lens veriliyor.

Bildiğiniz üzere Nikon’larda lensler ikiye ayrılıyor, motoru olanlar ve olmayanlar. Motorsuz lensleri otomatik odaklamak istediğinizde, Nikon gövdesinde AF motoru olması gerekiyor. Örneğin D90′da AF motoru varken, D5100′de motor yok. O yüzden mototrsuz lensleri sadece elle odaklayabiliyorsunuz. Bu aslında büyük bir sorun değil zira Nikon’un ve diğer lens üreticilerinin motorlu lensleri her ihtiyacınızı karşılar. Ancak kritik bir lenste bu sorun oluyordu. Lens seçerken, lens üreticisnin açıklamalarını okuyun, yanlış bir seçim yapmayın.
İlk DSLR makinesi alanların kit lensi genelde f/3.5-5.6 olduğundan, diyafram konusunda dezavantajları bulunuyor. Açık diyafram hem daha fazla ışık demek hem de arkaplanı kolayca öldürmek demek. Bu yüzden alınan ilk lens genelde her markanın en ucuz lensi olan 50 mm f/1.8 lens olmakta. Nikon’da bu lens motorsuz olduğundan, D5100 gibi ekonomik modelleri tercih edenler faydalanamıyordu ve alternatif lens de yoktu.
Ancak Nikon bu sorunu f/1.8 lensin motorlusunu çıkararak çözdü. Türkiye’de henüz görmedim Amazon linkini vereyim. Bu lens eski modelden daha pahalı ama hala ekonomik katagorisinde. Bizce Nikon eski lensi komple kaldırıp bunu da onun fiyatına satmalı. Belki stoklar bitince yaparlar. Ama şu haliyle de bence ilk alınacak lenslerden olmalı. Tabii eğer f/2.8 17-50  civarı bir lens alma hedefiniz yoksa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder